spidskommen

Almindelige navne: Spidskommen er også kendt som cummin.

Effekt-sikkerhed rating

Ò … Lidt eller ingen tegn på effekt.

Sikkerhed bedømmelse

Denne lille årlige plante er hjemmehørende i Middelhavsområdet, hvor den dyrkes ekstensivt. Den spidskommen frø er almindeligt anvendt i madlavning. De tørrede frø ligner dem af kommen, men er mere lige i form og har en grovere smag og lugt. Større spidskommen frøproducenter omfatter Egypten, Iran, Indien og Marokko. USA er blandt de største producenter af spidskommen olie. Dette krydderi bør ikke forveksles med sød spidskommen, som er en fælles betegnelse for anis (Pimpinella anisum). Sort spidskommen (Bunium persicum) har mindre og sødere frø end C. cyminum, men er ikke kommercielt vigtige. En anden sort spidskommen (Nigella sativa) er ikke relateret til spidskommen.

Traditionelle anvendelser af spidskommen omfatter at reducere inflammation, øge vandladning, forebygge gas, og undertrykke muskelspasmer. Det er også blevet anvendt som en hjælp til fordøjelsesbesvær, gulsot, diarré og flatulens. Spidskommen pulver er blevet anvendt som et grødomslag og suppositorium, og er blevet røget i et rør og indtages oralt.

Spidskommen er en vigtig bestanddel af karry og chilipulver og er blevet anvendt til at give smag en række kommercielle fødevarer. Olien, som er afledt ved vanddampdestillation, anvendes til at give smag alkoholiske drikkevarer, desserter og krydderier. Det er også bruges som en duftende bestanddel af cremer, lotions, og parfume.

Spidskommen anvendes i madlavning og olien anvendes til at give smag til levnedsmidler og duft kosmetik. Komponenter kan have antioxidant, anticancer, antibakterielle, og larvicid virkninger. Spidskommen kan sænke blodsukkeret, reducere anfald, styrke knoglerne, og behandle øjet; Men der er ingen kliniske beviser til støtte for disse påstande. Spidskommen er almindeligt anerkendt som sikker til konsum som krydderi og aroma.

Der er ingen nyere kliniske undersøgelser af spidskommen, der giver grundlag for dosisanbefalinger.

Kontraindikationer er endnu ikke blevet identificeret.

Oplysninger om sikkerhed og effekt under graviditet og amning mangler.

Ingen veldokumenteret.

Olien kan sensibilisere huden for lys. Spidskommen kan også forårsage lavt blodsukker.

Der foreligger ingen data.

Referencer