koma og vedvarende vegetativ tilstand guide – årsager, symptomer og behandlingsmuligheder

Hvad er det?

Koma er en dyb og langvarig tilstand af bevidstløshed som følge af sygdom, skade eller forgiftning. Ordet koma henviser sædvanligvis til den tilstand, hvor en person synes at være i søvn, men kan ikke blive vækket .; Vedvarende vegetativ tilstand refererer til en anden form for ændret bevidsthed, hvor personen ser ud til at være vågen, men reagerer ikke meningsfuldt til omverdenen. I denne tilstand kan persons øjne være åbne og der kan være nogle gabende, gryntende eller andre vokaliseringer. I begge tilfælde er patienten i live, men hjernen virker ikke helt .; Nogle årsager til koma omfatter; Hovedtraume, såsom kan blive opretholdt i en bilulykke, sports skade eller falder skade; Komplikation af en underliggende sygdom, såsom krampeanfald, diabetes eller lever eller nyresvigt; Forgiftning, som oftest involverer en overdosis af medicin, der trykkes på nervesystemet, såsom narkotika, beroligende midler eller alkohol; Slag

Symptomer

En person i koma vil være bevidstløs og ude af stand til at kommunikere. Han eller hun vil ikke reagere på lys, lyd eller smerte. Personen kan strække hans eller hendes arme og ben på usædvanlige måder, men personen vil ikke vise målrettet bevægelse. I en dyb koma, kan de områder af hjernen, der styrer vejrtrækning påvirkes, og den person kan have behov for at blive holdt i live af en kunstig respirator (en mekanisk vejrtrækning maskine) .; En person i en vedvarende vegetativ tilstand vil være i stand til at trække vejret uden hjælp. Han eller hun vil have cykler af at være vågen og søvn. I løbet af de vågne cyklusser, kan den person reagerer på fysisk smerte og kan bevæge sig, men bevægelsen vil ikke være målrettet .; Diagnose; Coma er normalt en enkel diagnose fordi tegn på bevidstløshed og passivitet er klare. Årsagen til koma kan være mere vanskeligt at afgøre .; Når koma resultater fra traumatisk hoved skade, årsagen som regel er klar. Andre spor til årsagen til koma kan være tilgængelige fra de mennesker, der kaldte på hjælp. For eksempel kan observatører fortælle sundhedspersonale om personen tog en masse medicin, hvilke symptomer forekom umiddelbart før koma, og hvor hurtigt den person mistede bevidstheden. Læger vil også gerne vide om patientens sygehistorie, fordi nogle sygdomme kan føre til koma, herunder diabetes, krampeanfald og hjerte, lunge, lever, nyre eller anden sygdom. En fysisk undersøgelse kan give andre spor. For eksempel, et narkotisk overdosis forårsager meget lille (lokalisere) elever, der ikke reagerer på lys .; Specifikke test, der kan anvendes til at diagnosticere koma omfatter; Blod- og urinprøver for at kontrollere for sygdomstilstande, stofskiftesygdomme eller toksiner; Magnetisk resonans eller computertomografi scanninger til at lede efter blødning i hjernen, tumorer, infektion eller slagtilfælde fra nedsat blodgennemstrømning; Elektroencefalografi (EEG), en graf af den elektriske udgang af hjernen, hvilket kan indikere en metabolisk ubalance eller vedvarende anfaldsaktivitet. En EEG kan også være nyttigt at afgøre, om der er nogen elektrisk aktivitet i hjernen. Hvis der ikke er elektrisk aktivitet på gentagne EEG og ingen reversibel årsag er fundet, at patienten er hjernedød og behandling er nytteløs .; Lumbalpunktur (rygmarvsprøve) at undersøge cerebrospinalvæske for tegn på meningitis og encephalitis

Diagnose

Coma er normalt en enkel diagnose fordi tegn på bevidstløshed og passivitet er klare. Årsagen til koma kan være mere vanskeligt at afgøre.

Hvor længe varer det?

Hvor længe koma varer afhænger af årsagen, placering, omfanget og alvoren af ​​den skade på hjernen. Coma kan vare timer eller mange måneder, og kan ende med genvinding, vedvarende vegetativ tilstand eller død. Nogle mennesker, der tilbagesøge koma vil have varige fysiske og psykiske handicap. Nogle ansigt års genoptræning, og andre komme sig helt relativt hurtigt.

Hvordan undgår jeg at denne helbredstilstand

Selvom koma nogle gange ikke kan forhindres, kan mange tilfælde forebygges ved hjælp af sikkerhedsforanstaltninger. For eksempel kan mange tilfælde af hovedtraume forhindres, hvis flere mennesker køre sikkert, slid sikkerhedsseler, når ridning i en bil, og slid hjelme, når man kører på en motorcykel eller cykel. Også, ikke køre, når drikke alkohol eller tage beroligende medicin. Personer med diabetes har brug for at overvåge deres blodsukker ofte for at undgå hypoglykæmi. Mange medikamenter interagerer at sænke niveauet af bevidsthed, især når de blandes med alkohol.

Sådan behandler denne helbredstilstand

Behandlingen starter med at reducere yderligere skade på hjernen. Læger skal rydde patientens luftveje, så han eller hun er i stand til at trække vejret. I nogle tilfælde vil personen nødt til at blive sat på en mekanisk ventilator (vejrtrækning maskine).

Hvornår skal besøge lægen

Søge akut lægehjælp, hvis en person synes at være bevidstløs, ikke er i stand til at reagere eller ikke kan vækkes fra en søvn.

Prognose

Nogle mennesker gør en fuld helbredelse, andre komme med nogle resterende fysiske eller psykiske virkninger, og andre dør af deres kvæstelser eller tilstand. Det er ikke altid muligt at forudsige, hvem der vil komme sig, og hvem der ikke vil.