kolon polypper guide – årsager, symptomer og behandlingsmuligheder

Hvad er det?

Kolon polypper er vækster af væv inde i tyktarmen, også kaldet colon. Nogle polypper er champignon-formede fremspring på enden af ​​en stilk. Andre vises som bump, der ligger fladt mod tarmvæggen .; Der findes flere typer af polypper. De fleste er noncancerous (godartet), men én type, adenomatøs polyp, er forbundet med ændringer (kaldet mutationer) i DNA af slimhinden i tyktarmen. Disse mutationer kan udvikle sig til tyktarmskræft. Jo større polyp, jo større er chancen for, at det indeholder kræftceller .; Nogle mennesker er født med en genetisk tendens til at udvikle flere polypper. Nedarvede tilstande, såsom familiær adenomatøs polypose og Gardner syndrom kan forårsage hundredvis af polypper til at vokse i colon og rektum. Uden kirurgi for at fjerne det ramte del af tarmen, er det næsten sikkert, at mindst en af ​​disse polypper vil blive omdannet til kræft ved midaldrende. Disse to betingelser er sjældne .; symptomer; Mange gange, folk er ikke klar over de har kolon polypper, fordi der ikke er nogen symptomer. Større vækster kan bløde, forårsager blod i afføringen. Nogle gange blødende polypper kan medføre træthed og andre symptomer på anæmi (lavt antal røde blodlegemer). I sjældne tilfælde kan en stor polyp forårsage diarré eller udskillelse af store mængder kalium. Dette kan medføre markant træthed og muskelsvaghed .; Diagnose; Din læge kan bruge en eller flere af de følgende test for at afgøre, om du har kolon polypper; Digital rektal eksamen – Lægen indsætter en behandsket finger ind i endetarmen for at kontrollere for usædvanlige vækster eller formationer. Dette kan kun detektere polypper i endetarmen, de nedre par inches af tarmen .; Fækal okkult blodprøve – En prøve af afføring undersøges for små spor af blod, en indikation af polypper .; Sigmoideoskopi – Et tyndt, tændte rør forsynet med et videokamera indsættes i colon gennem endetarmen, tillader lægen at undersøge området for polypper. Små polypper kan fjernes gennem anvendelsesområdet .; Koloskopi – En længere version af instrumentet anvendes i sigmoideoskopi anvendes til at se hele længden af ​​tyktarmen. Dette er den eneste test, der undersøger alle de områder, hvor kræftformer kan vokse. Små polypper kan fjernes gennem anvendelsesområdet.

Symptomer

Mange gange, folk er ikke klar over de har kolon polypper, fordi der ikke er nogen symptomer. Større vækster kan bløde, forårsager blod i afføringen. Nogle gange blødende polypper kan medføre træthed og andre symptomer på anæmi (lavt antal røde blodlegemer). I sjældne tilfælde kan en stor polyp forårsage diarré eller udskillelse af store mængder kalium. Dette kan medføre markant træthed og muskelsvaghed .; Diagnose; Din læge kan bruge en eller flere af de følgende test for at afgøre, om du har kolon polypper; Digital rektal eksamen – Lægen indsætter en behandsket finger ind i endetarmen for at kontrollere for usædvanlige vækster eller formationer. Dette kan kun detektere polypper i endetarmen, de nedre par inches af tarmen .; Fækal okkult blodprøve – En prøve af afføring undersøges for små spor af blod, en indikation af polypper .; Sigmoideoskopi – Et tyndt, tændte rør forsynet med et videokamera indsættes i colon gennem endetarmen, tillader lægen at undersøge området for polypper. Små polypper kan fjernes gennem anvendelsesområdet .; Koloskopi – En længere version af instrumentet anvendes i sigmoideoskopi anvendes til at se hele længden af ​​tyktarmen. Dette er den eneste test, der undersøger alle de områder, hvor kræftformer kan vokse. Små polypper kan fjernes gennem anvendelsesområdet.

Diagnose

Din læge kan bruge en eller flere af de følgende test for at afgøre, om du har kolon polypper

Hvor længe varer det?

Hvis en polyp ikke er fjernet, vil det fortsætte med at vokse sig større. Det tager sædvanligvis flere år for en polyp at skifte til en cancer. Men nogle polypper har maligne celler, selv om de er små. Omkring en tredjedel af adenomatøs polypose vil udvikle sig til kræft i tre til fem år, hvis uopdaget eller ignoreres.

Hvordan undgår jeg at denne helbredstilstand

Faren fra polypper, er, at de fleste tilfælde af tyktarmskræft forår fra disse vækster. Du kan sænke dine chancer for at udvikle kræft polypper på følgende måder

Sådan behandler denne helbredstilstand

Ofte kan lægen fjerne polypper under en koloskopi. Dette gøres ved at skære polyp fra væggen af ​​tyktarmen ved anvendelse af en elektrisk strøm ledes gennem en ledning løkke for enden af ​​colonoscope. Undertiden, åben kirurgi gennem abdomen er nødvendigt at fjerne en meget stor polyp. For kræft polypper, omgivende væv eller en del af tyktarmen kan fjernes så godt.

Hvornår skal besøge lægen

Du skal ringe straks til råds, hvis du udvikler rektal blødning. Du bør også have rutinemæssige kolon undersøgelser starter i en alder af 50. Mennesker med en familie historie af tyktarmskræft i en tidlig alder, familiær adenomatøs polypose eller Gardner syndrom bør begynde screening tidligere.

Prognose

Polypper er almindelige. Men mindre end 1% af alle polypper nogensinde blive til kræft. Ved at fjerne polypper, er risikoen endnu lavere. Overlevelse afhænger af det stadium af cancer. Hvis kræftceller er begrænset til en polyp eller ikke har vokset dybt ind i det ydre lag af tyktarmen, er prognosen fremragende. Tyktarmskræft, der breder sig uden tyktarmen er forbundet med en lavere risiko for langvarig kræft overlevelse.