KOL sygdom

Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er en kronisk inflammatorisk lungesygdom, der forårsager obstrueret luftstrøm fra lungerne. Symptomerne omfatter åndedrætsbesvær, hoste, opspyt produktion og hvæsende vejrtrækning. Det er forårsaget af langvarig udsættelse for irriterende gasser eller partikler, oftest fra cigaretrøg. Mennesker med KOL har øget risiko for at udvikle hjertesygdomme, lungekræft og en række andre tilstande.

Emfysem og kronisk bronkitis er de to mest almindelige betingelser, der bidrager til KOL. Kronisk bronkitis er betændelse i slimhinden i bronkierne, som bærer luft til og fra luftsække (alveoler) i lungerne. Det er kendetegnet ved daglig hoste og opspyt produktion. Emfysem er en tilstand, hvor luftsække (alveolerne) i slutningen af ​​de mindste luftpassager (bronkioler) af lungerne ødelægges som følge af skadelig eksponering.

Symptomer

KOL kan behandles. Med korrekt ledelse, kan de fleste mennesker med KOL opnå god symptomkontrol og livskvalitet, samt nedsat risiko for andre tilknyttede betingelser.

Åndenød, især i fysiske aktiviteter; Hvæsen; Trykken for brystet; At skulle rydde din hals første ting om morgenen, på grund af overskydende slim i lungerne; En kronisk hoste, der producerer spyt, som kan være klar, hvid, gul eller grønlig; Blålige læber eller fingernegl senge (cyanose); Hyppige luftvejsinfektioner; Mangel på energi; Utilsigtet vægttab (i senere stadier)

Symptomer på KOL ofte ikke vises, før betydelig lungeskade er sket, og de forværres normalt over tid, især hvis rygning eksponering fortsætter. For kronisk bronkitis, det vigtigste symptom er en daglig hoste og opspyt produktionen mindst tre måneder om året i to år i træk.

Andre tegn og symptomer på KOL omfatter

Mennesker med KOL er også tilbøjelige til at opleve episoder kaldet eksacerbationer, hvorunder deres symptomer bliver værre end normalt dag til dag variation og varer ved i mindst flere dage.

Emfysem. Denne lungesygdom forårsager ødelæggelse af de skrøbelige vægge og elastiske fibre af alveolerne. Lille luftveje sammenbrud, når du ånder ud, forringer luftstrøm ud af dine lunger .; Kronisk bronkitis. I denne tilstand, dine bronkierne bliver betændt og indsnævret, og dine lunger producere mere slim, hvilket yderligere kan blokere de indsnævret rør. Du udvikler en kronisk hoste forsøger at rydde luftvejene.

Den vigtigste årsag til KOL i de udviklede lande er tobaksrygning. I udviklingslandene, KOL optræder ofte i mennesker, der udsættes for røg fra brændende brændstof til madlavning og opvarmning i dårligt ventilerede hjem.

Udsættelse for tobaksrøg. Den mest betydende risikofaktor for KOL er langsigtet cigaretrygning. Jo flere år man ryger, og jo flere pakker du ryger, jo større er din risiko. Pipe rygere, cigar rygere og marihuana rygere er i fare, som er mennesker, der udsættes for store mængder af passiv rygning .; Personer med astma, der ryger. Kombinationen af ​​astma, en kronisk luftvejssygdom, og rygning øger risikoen for KOL endnu mere .; Erhvervsmæssig eksponering for støv og kemikalier. Langvarig udsættelse for kemiske dampe, dampe og støv på arbejdspladsen kan irritere og opflamme dine lunger .; Alder. KOL udvikler sig langsomt over årene, så de fleste mennesker er mindst 35 til 40 år, når symptomerne begynder .; Genetik. Som bemærket ovenfor er den ualmindelige genetiske forstyrrelse alfa-1-antitrypsin-mangel er årsag til nogle tilfælde af KOL. Andre genetiske faktorer sandsynligvis gøre visse rygere mere modtagelige for sygdommen.

Årsager

Kun omkring 25 procent af kroniske rygere udvikler klinisk tilsyneladende KOL, selv om op mod halvdelen har subtile tegn på KOL. Nogle rygere udvikler mindre almindelige lungesygdomme. De kan være fejldiagnosticeret som havende COPD, indtil en mere grundig evaluering udføres.

Air rejser ned din luftrør (trachea) og ned i lungerne gennem to store rør (bronkier). Inde dine lunger, disse rør opdele mange gange – ligesom grenene på et træ – i mange mindre rør (bronkioler), der ender i klynger af bittesmå luftsække (alveoler). De luftsække har meget tynde vægge fulde af små blodkar (kapillærer). Ilten i luften, du indånder passerer ind i disse blodkar og kommer ind i blodbanen. Samtidig, kuldioxid – en gas, der er et affaldsprodukt af stofskiftet – udåndes.

Dine lunger stole på den naturlige elasticitet i bronkierne og luftsække at tvinge luften ud af din krop. KOL får dem til at miste deres elasticitet og overexpand, som efterlader lidt luft fanget i dine lunger, når du ånder ud.

I langt de fleste tilfælde er lungeskade, der fører til KOL forårsaget af langvarig cigaretrygning. Men der er sandsynligvis andre faktorer på spil i udviklingen af ​​KOL, såsom en genetisk modtagelighed for sygdommen, fordi kun omkring 25 procent af rygere udvikler KOL.

Andre irritationsmomenter kan forårsage KOL, herunder cigar røg, passiv rygning, rør røg, luftforurening og arbejdsplads udsættelse for støv, røg eller dampe.

Risikofaktorer

I omkring 1 procent af mennesker med KOL, sygdommen skyldes en genetisk sygdom, der forårsager lave niveauer af et protein kaldet alfa-1 antitrypsin. Alpha-1-antitrypsin (AAt) fremstilles i leveren og udskilles i blodstrømmen for at hjælpe med at beskytte lungerne. Alpha-1-antitrypsin-mangel kan påvirke leveren samt lungerne. Skader på leveren kan forekomme hos spædbørn og børn, ikke bare voksne med lange ryger historier.

Luftvejsinfektioner. Mennesker med KOL er mere modtagelige for forkølelser, influenza og lungebetændelse. Enhver respiratorisk infektion kan gør det meget mere vanskeligt at trække vejret og kan forårsage yderligere skade på lungevæv. En årlig influenzavaccination og regelmæssig vaccination mod pneumokok lungebetændelse vil hjælpe med at forhindre nogle infektioner .; Hjerteproblemer. Af grunde, der ikke er fuldt forstået, KOL øger din risiko for hjertesygdomme, herunder hjerteanfald. Rygestop reducerer markant risikoen .; Lungekræft. Rygere med kronisk bronkitis har en større risiko for at udvikle lungekræft end do rygere, der ikke har kronisk bronkitis. Rygestop også markant reducerer denne risiko .; Højt blodtryk. KOL kan forårsage højt blodtryk i arterierne, der bringer blod til lungerne (pulmonal hypertension) .; Depression. Åndedrætsbesvær kan holde dig fra at gøre aktiviteter, som du nyder. Og beskæftiger sig med alvorlig sygdom kan bidrage til udvikling af depression. Tal med din læge, hvis du føler dig trist eller hjælpeløs eller tror, ​​at du kan opleve depression.

Komplikationer

Til voksne med KOL relateret til AAT mangel, indbefatter behandlingsmuligheder dem, der anvendes til mennesker med mere almindelige typer af KOL. Desuden kan nogle mennesker behandles ved at erstatte de manglende AAt proteinet, hvilket kan forhindre yderligere skade på lungerne.

Hvilke symptomer er du oplever? Hvornår de starter ?; Hvad gør dine symptomer værre? Bedre?; Er der nogen i din familie har KOL ?; Har du haft nogen behandling for KOL? Hvis ja, hvad var det, og gjorde det hjælpe ?; Har du nogensinde taget betablokkere til din højt blodtryk eller hjerte ?; Er du blevet behandlet for andre medicinske tilstande ?; Hvilken medicin og kosttilskud gør du tager regelmæssigt?

Emfysem skader de indre vægge af lungerne ‘luftsække (alveoler), får dem til at til sidst briste. Dette skaber en større luftrum i stedet for mange små og reducerer overfladearealet rådighed for gasudveksling.

Hvor længe har du haft en hoste ?; Får du forpustet nemt ?; Har du bemærket nogen hvæsen, når du indånder ?; Har du eller har du nogensinde røget cigaretter ?; Vil du hjælp til at holde op?

Forberedelse til din udnævnelse

Risikofaktorer for KOL omfatter

Komplikationer af COPD omfatter

Test af lungefunktionen. Spirometri er den mest almindelige lungefunktion test. Under denne test, vil du blive bedt om at blæse i et stort rør forbundet til et spirometer. Denne maskine måler, hvor meget luft lungerne kan holde og hvor hurtigt du kan blæse luften ud af dine lunger. Spirometri kan registrere KOL selv før du har symptomer på sygdommen. Den kan også bruges til at spore progressionen af ​​sygdom og overvåge, hvor godt behandlingen virker. Spirometri omfatter ofte måling af effekten af ​​bronkodilatator administration. Andre lungefunktionsundersøgelse omfatter måling af lunge volumen, sprede kapacitet og pulsoximetri .; Bryst X-ray. En røntgenbillede af brystkassen kan vise emfysem, en af ​​de vigtigste årsager til KOL. En X-ray kan også udelukke andre lungeproblemer eller hjertesvigt .; CT-scanning. En CT-scanning af lungerne kan hjælpe med at registrere emfysem og hjælpe med at bestemme, om du kan have gavn af kirurgi for KOL. CT-scanninger kan også bruges til at screene for lungekræft, som er mere udbredt blandt mennesker med KOL, end det er blandt dem, der røg, men ikke udvikle KOL .; Arterielt blod gasanalyse. Dette blod test måler, hvor godt dine lunger der bringer ilt i dit blod og fjernelse af kuldioxid.

Hvis din primære sundhedstjeneste læge har mistanke om, at du har KOL, vil du sandsynligvis blive henvist til en pulmonologist, en læge, der har specialiseret sig i lungesygdomme.

Oxygen terapi. Hvis der ikke er nok ilt i blodet, kan det være nødvendigt supplerende ilt. Der er flere enheder til at levere ilt til dine lunger, herunder lette, bærbare enheder som du kan tage med dig til at løbe ærinder og komme rundt i byen. Nogle mennesker med KOL bruger ilt kun under aktiviteter eller mens du sover. Andre bruger ilt hele tiden. Oxygen terapi kan forbedre livskvaliteten og er den eneste KOL terapi vist sig at forlænge livet. Tal med din læge om dine behov og muligheder .; Pulmonal rehabilitering program. Disse programmer typisk kombinerer undervisning, træning, ernæring råd og vejledning. Du kommer til at arbejde med en bred vifte af specialister, som kan skræddersy dit rehabiliteringsprogram at opfylde dine behov. Pulmonal rehabilitering kan forkorte indlæggelser, øge din evne til at deltage i daglige aktiviteter og forbedre din livskvalitet. Tal med din læge om henvisning til et program.

Før din udnævnelse, kan du skrive en liste med svar på følgende spørgsmål

Du vil måske have en ven eller et familiemedlem ledsage dig til din udnævnelse. Ofte to sæt ører er bedre end en, når du er ved at lære om et kompliceret medicinsk problem, såsom KOL. Tag noter om det hjælper.

Lunge volumenreduktion kirurgi. I denne operation, din kirurg fjerner små kiler af beskadigede lungevæv fra de øverste lunger. Det skaber ekstra plads i brystkassen, så det resterende sundere lungevæv kan udvide og mellemgulvet kan arbejde mere effektivt. Hos nogle mennesker, kan denne operation forbedre livskvaliteten og forlænge overlevelsen .; Lungetransplantation. Lungetransplantation kan være en mulighed for visse mennesker, der opfylder specifikke kriterier. Transplantation kan forbedre din evne til at trække vejret og at være aktiv, men det er en større operation, der har betydelige risici, såsom organafstødning, og det forpligter dig til at tage livslang immun-undertrykke medicin.

Test og diagnose

Din læge er tilbøjelig til at stille spørgsmål, såsom

Styr din vejrtrækning. Tal med din læge eller respiratorisk terapeut om teknikker til vejrtrækning mere effektivt i løbet af dagen. Sørg også for at diskutere vejrtrækning positioner og afspændingsteknikker, som du kan bruge, når du er forpustet .; Ryd din luftvejene. Med KOL, slim tendens til at samle sig i din luftvejene og kan være svært at klare. Kontrolleret hoste, drikke masser af vand og bruge en luftfugter kan hjælpe .; Udøve regelmæssigt. Det kan synes vanskeligt at udøve, når du har problemer med at trække vejret, men regelmæssig motion kan forbedre din generelle styrke og udholdenhed og styrke dine respirationsmusklerne .; Spis sunde fødevarer. En sund kost kan hjælpe dig med at vedligeholde din styrke. Hvis du er undervægtig, kan din læge anbefale kosttilskud. Hvis du er overvægtig, mister vægt kan bidrage væsentligt til din vejrtrækning, især i tider med anstrengelse .; Undgå røg og luftforurening. Ud over at holde op med at ryge, er det vigtigt at undgå steder, hvor andre ryger. Passiv rygning kan bidrage til yderligere lungeskader. Andre typer af luftforurening kan også irritere dine lunger .; Se din læge regelmæssigt. Hold dig til din udnævnelse tidsplan, selvom du føler dig fint. Det er vigtigt at støt overvåge din lungefunktion. Og sørg for at få din årlige influenza vaccine i efteråret for at forhindre infektioner, som kan forværre din KOL. Spørg din læge, når du har brug for den pneumokokvaccine.

KOL er almindeligt fejldiagnosticeret – tidligere rygere får ofte at vide, de har KOL, når de i virkeligheden har enkle dekonditionering eller en anden mindre almindelige lunge tilstand. Ligeledes er mange mennesker, der virkelig har KOL ikke diagnosticeret indtil sygdommen er langt fremskreden, og interventioner er mindre effektive.

Hvis du har symptomer på KOL og en historie af udsættelse for lunge lokalirriterende – især cigaretrøg – din læge kan anbefale disse tests

Behandlinger og medicin

Et spirometer er en diagnostisk enhed, der måler mængden af ​​luft du er i stand til at trække vejret ind og ud, og den tid det tager dig at udånder helt efter du tager en dyb indånding.

En diagnose af KOL er ikke enden af ​​verden. De fleste mennesker har milde former af sygdommen, for hvilken der er behov for lidt terapi end rygestop. Selv for mere avancerede stadier af sygdommen, effektiv terapi er til rådighed, der kan kontrollere symptomerne, reducere din risiko for komplikationer og forværring, og forbedre din evne til at føre et aktivt liv.

Livsstil og hjem retsmidler

Det mest afgørende skridt i enhver behandling plan for KOL er at stoppe al rygning. Det er den eneste måde at holde KOL i at blive værre – hvilket i sidste ende kan reducere din evne til at trække vejret. Men rygestop er ikke let. Og denne opgave kan virke særligt skræmmende, hvis du har prøvet at holde op og har tabt sagen.

Coping og support

Tal med din læge om nikotinsubstitution og medicin, der kan hjælpe, samt hvordan man håndterer tilbagefald. Det er også en god idé at undgå passiv rygning eksponering når det er muligt.

Læger bruger flere slags medicin til at behandle symptomerne og komplikationer af KOL. De kan tage nogle medikamenter på regelmæssig basis, og andre efter behov.

Disse medikamenter – som normalt kommer i en inhalator – afslappe musklerne omkring luftvejene. Dette kan hjælpe med at lindre hoste og åndenød og gøre vejrtrækning lettere. Afhængig af sværhedsgraden af ​​din sygdom, kan du bruge en korttidsvirkende bronkodilatator før aktiviteter, en langtidsvirkende bronkodilatator, som du bruger hver dag, eller begge dele.

Forebyggelse

Short-bronkodilatatorer omfatter albuterol (ProAir HFA, Ventolin HFA, andre), levalbuterol (Xopenex), og ipratropium (Atrovent). Det langtidsvirkende bronkodilatatorer omfatter tiotropium (Spiriva), salmeterol (Serevent), formoterol (Foradil, Perforomist), arformoterol (Brovana), indacaterol (Arcapta) og aclidinium (Tudorza).

Inhalationssteroid medicin kan reducere luftvejs inflammation og hjælpe med at forhindre forværringer. Bivirkninger kan være blå mærker, orale infektioner og hæshed. Disse medikamenter er nyttige for mennesker med hyppige eksacerbationer af COPD. Fluticason (Flovent) og budesonid (Pulmicort) er eksempler på inhalerede steroider.

Lær mere om KOL

Nogle medikamenter kombinere bronkodilatatorer og inhalerede steroider. Salmeterol og fluticason (Advair) og formoterol og budesonid (Symbicort) er eksempler på kombinationsmuligheder inhalatorer.

For folk, der har en moderat eller svær akut forværring, korte kurser (fx 5 dage) af orale kortikosteroider forhindre yderligere forværring af KOL. langvarig brug af disse medikamenter kan dog have alvorlige bivirkninger, såsom vægtøgning, diabetes, osteoporose, grå stær og en forøget risiko for infektion samt øget mortalitet associeret med COPD.

En ny type medicin er godkendt til mennesker med svær KOL og symptomer på kronisk bronkitis er roflumilast (Daliresp), en phosphodiesterase-4-hæmmer. Dette stof reducerer betændelse i luftvejene og afslapper luftvejene. Almindelige bivirkninger omfatter diarré og vægttab.

Mere om KOL

Denne meget billig medicin hjælper med at forbedre vejrtrækning og forhindrer eksacerbationer. Bivirkninger kan omfatte kvalme, hovedpine, hurtig hjertebanken og tremor. Bivirkninger er dosis relaterede, og lave doser anbefales.

Luftvejsinfektioner, såsom akut bronkitis, lungebetændelse og influenza, kan forværre KOL symptomer. Antibiotika hjælpe med at behandle akutte eksacerbationer, men er generelt ikke anbefales til forebyggelse. en nylig undersøgelse viser imidlertid, at antibiotikummet azithromycin forhindrer eksacerbationer, men det er ikke klart, om dette skyldes dens antibiotiske virkning eller dens anti-inflammatoriske egenskaber.

Læger bruger ofte disse ekstra behandlinger for folk med moderat eller svær KOL

Selv med igangværende behandling, kan du opleve tidspunkter, hvor symptomerne bliver værre for dage eller uger. Dette kaldes en akut forværring, og det kan føre til lungesvigt, hvis du ikke modtager hurtig behandling.

Eksacerbationer kan være forårsaget af en luftvejsinfektion, luftforurening eller andre udløsere af inflammation. Uanset årsagen, er det vigtigt at søge omgående lægehjælp, hvis du bemærker en vedvarende stigning i hoste, en ændring i dine slim eller hvis du har en hårdere tid at trække vejret.

Når eksacerbationer opstår, kan det være nødvendigt yderligere medicin (såsom antibiotika eller steroider eller begge), supplerende ilt eller behandling på hospitalet. Når symptomerne forbedres, vil din læge tale med dig om foranstaltninger for at forhindre fremtidige forværringer, såsom rygestop, idet inhalationssteroider, langtidsvirkende bronkodilatatorer eller andre medikamenter, få din årlige influenzavaccine, og undgå luftforurening når det er muligt.

Kirurgi er en mulighed for nogle mennesker med nogle former for alvorlig emfysem, som ikke hjulpet tilstrækkeligt med medicin alene

Hvis du har KOL, kan du tage skridt til at føle sig bedre og langsom skader på dine lunger

At leve med KOL kan være en udfordring – især da det bliver sværere at fange din ånde. Du kan være nødt til at opgive nogle aktiviteter, du tidligere haft. Din familie og venner kan have svært ved at tilpasse til nogle af ændringerne.

Det kan hjælpe til at dele din frygt og følelser med din familie, venner og læge. Du kan også overveje at deltage i en støttegruppe for mennesker med KOL. Og du kan have gavn af rådgivning eller medicin, hvis du føler dig deprimeret eller overvældet.

I modsætning til nogle sygdomme, KOL har en klar årsag og en klar vej til forebyggelse. Langt de fleste tilfælde er direkte relateret til cigaretrygning, og den bedste måde at forebygge KOL er aldrig at ryge – eller til at stoppe med at ryge nu.

Hvis du er en mangeårig ryger, kan disse enkle udsagn ikke synes så enkel, især hvis du har prøvet at holde op – én, to eller mange gange før. Men at prøve. Det er afgørende at finde en tobak ophør program, der kan hjælpe dig holde op for god. Det er din bedste chance for at forhindre skader på dine lunger.

Erhvervsmæssig eksponering for kemiske dampe og støv er en anden risikofaktor for KOL. Hvis du arbejder med denne type lungeirritant, så tal med din vejleder om de bedste måder at beskytte dig, såsom at bruge åndedrætsværn.

Symptomer og behandling for

1

Pleje Notes 2s

 1

2s

)